maanantai 10. maaliskuuta 2014

Normipäivä. Puerto Madryn & Peninsula Valdéz, Argentiina



El Bolsónista matkustimme itärannikolle, Puerto Madryniin. Kaupungin lähellä on upeasta eläimistöstään tunnettu Peninsula Valdézin niemellä sijaitseva luonnonsuojelualue. Emme osuneet paikalle valassesongin aikaan, mutta kylläkin miekkavalassesongin. Koska miekkavalaiden näkeminen alueella on kuitenkin melko harvinaista, vuokrasimme oman auton ja asetuimme luonnonsuojelualueen kylään kolmeksi yöksi maksimoidaksemme mahdollisuudet valaiden näkemiseen. Itse kylä, Puerto Piramides, on muutaman sadan asukkaan paikka luonnonsuojelualueen sisällä ja sieltä on kätevämpi ajaa itse paikoille, joissa voi luontoa tarkkailla. Kylä on myös muuten kiva paikka vaan rentoutua ja vaikka syödä hyvää ruokaa merestä.


Suuntasimme kahtena päivänä niemen pohjoiskärkeen 75 km:n päähän Punta Norteen, odottamaan josko valaat ilmaantuisivat. Maailmassa vain kahdessa paikassa voi nähdä miekkavalaiden saalistavan merileijonia rannalta käyttäen niin sanottua "intentional stranding"-menetelmää, jonka voisi suomentaa jotenkin kuin tarkoitukselliseksi vaanimiseksi. Ja tämä paikka on niistä se toinen. Ehkä olette luontodokumenteista nähneet, kuinka miekkavalaat työntyvät kuivalle maalle saakka ja nappaavat merileijonan sen kulkiessa vedenrajassa. Me istuimme kahtena päivänä nousuveden aikaan rannan tuntumassa odottamassa tätä tapahtumaa ja buffet-pöytä valaille oli katettu pienillä ja vedessä pyörivillä meileijonanpoikasilla, mutta siltikään ei miekkavalaita näkynyt. No, saalistuksen nähdäkseen, täytyy olla kovinkin onnekas, sitä ei tapahdu ollenkaan joka päivä tai edes viikko ja merialue, jolla valaat liikkuvat, on valtava. Me emme olleet yrityksestä huolimatta oikeaan aikaan paikalla ja oletettavasti järisyttävä kokemus jäi meiltä väliin. Mutta onneksi luonto täällä on muulla lailla hienoa; näimme merileijona- ja merinorsuyhdyskuntia, guanacoja (laaman villi sukulainen), maroja (paikallinen marsun ja jäniksen risteytys, kävelee kuin koira), sekä pingviinejä ja merilintuja.

"Always look on the bright side of life!" This is how elephant seals do it. One of the best photos ever. Btw. they can dive in to 1600m deep - Grazy!!!

Motherly love between sea lions

"I am totally lost!" Penguin, all alone on a sea lion beach

At Punta Norte, waiting for orcas... which never came. We tried to see them sitting three days on the beach :(

Guanaco, wild relative of llama, albaca, vicuña, camel etc...

Kolmen yön jälkeen oli auto palautettava Puerto Madryniin, mutta päätimme kuitenkin jäädä kaupunkiin vielä muutamaksi yöksi, siksikin, että paikalla on mahdollisuus hylkysukellukseen. Viime sukelluksista onkin vierähtänyt melko tovi, mutta kirjauduimme silti katsastamaan yhden hylyn hiukan yli 20 metrin syvyydessä. Koska sukellukset tapahtuu Atlantin valtameressä, on vedet kylmiä ja pitkästä aikaa vedettiin päälle seitsemän millin pitkät puvut huppuineen päivineen. Hylkysukellus oli aika perussettiä, paitsi että päästiin ahtautumaan muutamasta tiukahtosta aukosta hylyssä, hyvää nosteen harjoittelua. Ja nähtiin iso merilohi, yli metrin pituinen. Siinä olis ollut sushia kerrakseen!

Koko reissun luontokokemuksen huippu kuitenkin oli, kun menimme snorklaamaan villien merileijonien kanssa. Sama paikallinen sukellusliike järjesti tämän ja kivointa oli, että kyseessä siis aivan villi, luonnossa elävä merileijonayhdyskunta, jota ei houkuteltu millään erikoistempuilla paikalle. Menimme paikalle pienellä veneellä ja eikun veteen! Nämä kaverit on uteliasta ja erittäin leikkisää porukkaa ja eipä aikaakaan, kun päästiin kosketusetäisyyselle, tai ajoittain jopa hmmm... liiankin läheiseen kontaktiin kyseisten kavereiden kanssa.

"Your shiny camera looks interesting...

...and now I'm going to steal it from you!"

Aikamoisia vesiakrobaatteja, vaikka maalla ovat niin kömpelön näköisiä. Meidän vedenalainen kamera oli jälleen hyödyllinen sekä kuvauksen, että eläinten houkuttelun kannalta. Olivat hyvin kiinnostuneita siitä ja sitä yritettiin kokeilla myös hampaiden kera, onneksi oli kestävää mallia. Mahtaisiko vakuutusyhtiö hyväksyä korvaushakemuksen, jossa kameran kerrotaan hajonneen merileijonan hampaissa? Myös leikkisät puremat eri kohtiin oli lähellä moneen otteeseen ja saimme lähivideota useista viiksikarvoista ja suista. Kuvat ei jälleen kerran tee oikeutta, kun jouduttiin nappaamaan still-kuvat videoista, näistä kavereista kun ei still-kuvaa veden alla ehdi saada.

Sea lion, checking me out

Above: "Who are you?" Below: And this photo has nothing to do with anything... but it sure must clean well...

Viikko vierähti helposti näissä kauniissa maisemissa ja upeissa säissä. Yritettiin vielä viimeisenä päivänä uudestaan miekkavalaan näkemistä samaisella Punta Norten rannalla, nyt järjestetyllä reissulla. Vaikka sää oli täydellinen, ei onnistanut vieläkään. Mutta ei voi olla oikeasti pettynyt, reissu oli ikimuistoinen monilta muilta osin. Ja ei tätä oikeasti ihan normipäivänä voi reissussakaan pitää, vaan on tämä tätä reissun parhainta puolta!

Ja viereinen kuva on blogintäytekuva, joka ei millään lailla tai mitenkään liity mihinkään edellä kerrottuun. Sanotaan nyt vain, että tällä tulee mirri puhtaaksi...


And here we go again towards new adventures!

5 kommenttia:

Marie kirjoitti...

Vau!! Mitä kuvia!! Ja mitä elämyksiä!! Nyt meinaa kyllä kateus iskeä...... Oma luontokokemus kun viime viikolla perustuu oravaan joka pomppi meidän terassilla ja aiheutti mulle paniikin kun pelkäsin sen kiinnostuvan liiaksi tuosta vaunuissa nukkujasta.
No ei kun oikeesti kiva kuulla, että nyt alkaa reissu olla just sitä nautiskelua ja elämyksiä mitä pitääkin! :)

Annemi kirjoitti...

Ihanansöpönpusipusilutusia otoksia. Toi alimman kuvan hyppäävä hylje varsinkin. En malta odottaa että pääsen näkemään videoita sukellukseltanne. Mä en yhtään ymmärrä noitten maitten nimistä missä olette olleet ja minne olette menossa. Olisiko joku "tähänastinenreitti" saatavilla vaikka käsipiirroksena. Olin ihan varma et argentiina on chilen puolella...eli tyynen meren rannalla. Mut ei. Ei ole maantiede hallussa. Ai niin...ne foolklandin saarethan on argentiinan edustalla. Nyt muistan. Okei.
Miten lomalla asettaudutaan viikolopun viettoon? Onko pe viikon paras päivä? Tuleeko ma ahdistusta?

Pusochkram

Anonyymi kirjoitti...

"Miks Asko taas hyppää? Se hyppää joka kuvassa." Arttu.
Mäkin kaipaisin jotain kartantapaista, koska noi paikannimet ei todellakaan kerro mitään. Ja olis aivan liian vaivalloista etsiä itse kartasta, varsinkin kun joku on pöllinyt meiltä sen peruskouluaikaisen kartaston!
Ettei mee ihan pelkäksi valitukseksi...ihania kuvia ja mahtavia juttuja!!
Marika

Asko & Irina kirjoitti...

Kylläpäs sitä nyt ollaan laiskoja, kaivakaahan nyt vain se maailmankartasto esiin, tällä mantereella taitaa maat olla vielä samannimissiä ja -rajaisia, joten selvinnette peruskoulun kartastolla. Joo, hienoa on ollut. Asko on pomppivaa mallia!

Anonyymi kirjoitti...

Ha haa...

Tuo merileijonien kanssa uinti vaikuttaa hienolta. Kertoiko järjetäjä että siellä missä on tuollainen yhdyskunta on yleensä myös ruokailijoita, valkohaita...
Lisäksi tuli mieleen että pingviinin tulevaisuus ei näytä hyvältä merileijona rannalla...
Luonto on karmaisevan valloittava!

Mukavahan sitä on pomppia pienessä punaviinissä. Toimistolla ei paljoa pompituta :(

Jussi