sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Hiljaa virtaa... Iguazú, Argentiina



Posadaksesta kuuden tunnin bussimatka jatkui Puerto Iguazún kaupunkiin ja sen liepeillä sijaitseville maailmankuuluille vesiputouksille. Kyseessähän on yksi Argentiinan top-turistikohteista, mutta itse kaupunki on kuitenkin aika rauhallinen. Iguazún putoukset on siis Argentiinan ja Brasilian rajalla ja kummallakin puolella putouksia on kansallispuisto, jossa on ainakin teoriassa mahdollisuus nähdä myös eläimiä ja lintuja. Tosin turistimassat on jo niin suuria, että suurin osa eläimistöstä lienee vaihtanut jo maisemaa ajat sitten. Eniten puistossa taitaa kuitenkin nähdä coatikseja eli nenäkarhuja (kuvassa), jotka kärkkyvät turistien tarjoamia ruokia, kuin lokit Kauppatorilla konsanaan. Joka paikassa on kehotuksia ja kieltoja olla ruokkimatta nenäkarhuja, mutta suurin osa turisteista taitaa veisata viis kielloista, kun onhan Pepsiä lipittävä nalle niin kovin söpö perhealbumissa. Luulisi karhujen kantaman rabieksen edes karkoittavan ruokkijat, mutta ilmeisesti ei.

Sanomattakin on jälleen selvää, että putouksilla on Unescon maailmanperintökohdemerkintä. Meidän tarkoituksena oli vierailla kummankin maan puolella katsastamassa putoukset, mutta muutettiin sitten viime hetkellä suunnitelmia. Argentiinan puolella pääsee ihan putouksien päälle, kuten kuvista näkyy, kun taas Brasilian puolelta olisi saanut hienon kokonaiskuvan putousten mahtavuudesta. Iguazún putouksille kerääntyy vettä noin kolmestakymmenestä eri alueen joesta ja virtaava vesimassa on käsittämätön. Korkein putouksista (82m) on hevosenkengän muotoinen Paholaisen kurkku, eli Garganta del Diablo, johon laskee suurin osa alueen joista.





Vaikka kyseessä on suuri turistikohde, pääsi puistoon ainakin aamusta kuljeskelemaan ihan rauhassa, ainakin jos vältti menemästä heti suurimpien putousten äärelle. Lähdettiin heti aamusta liikenteeseen ja käveltiin ensin muutaman kilometrin mittainen reitti metsän halki Arrechea-putoukselle, jossa saattoi uida ja syödä picnic-eväät. Takaisin kävellessämme oli vastaan tuleva ruuhka jo paljon pahempi. Matkalla metsässä nähtiin apinoita puussa, isoja hämähäkkejä ja perhosia. Tämän jälkeen suunnattiin isoille putouksille ja viimeiseksi Garganta del Diablolle, joka on suorastaan henkeäsalpaava! Ja sen mukaiset ovat turistimassatkin iltapäivällä. Onneksi oli myös mukana vedenkestävä lainakamera (kiitos vaan!), jotta saatiin filmillekin jotain.



Seuraavana päivänä pistäydyttiin Brasilian puolella päiväretkellä, mutta valtavien jonojen vuoksi päätettiin jättää puistokäynti väliin, kun sulkemisaikaan oli enää pari tuntia. Vierailtiin paikallisessa pelastettujen lintujen keskuksessa yhdessä kahdensadan muun brasilialaisen kanssa. Tässäkin puistossa tarkoituksena on päästää hoidetut linnut takaisin vapauteen, jos se linnun kunto huomioiden on mitenkään mahdollista. Ja kun osa lintutarhasta oli sellaista, että pääsi kävelemään lintujen sekaan häkkiin, oli paikallisten ihmisten pakko alituiseen kosketella lintuja, jotka olivat melko kesyjä. Sääliksi kävi lintuparkoja, olisi ehkä parempi, ettei ihmisiä päästettäisi häkkeihin. Upeita otuksia kuitenkin ja kohokohtana tukaanit, joita ei vielä olla luonnossa nähty. Hauskoja otuksia!





Suunniteltiin vielä ottaa Brasilian puolelta helikopterilento putouksien ylle, kun Argentiinan puolelta lennot on lintujen ja puiston eläimistön häiriintymisen vuoksi lopetettu. Suunnitelmat kuitenkin muuttui, eikä ehditty enää lentelemään. Ehkä parempikin näin, säästyi rahat ja eläinten hermot. Tästä matka jatkuu Paraguayihin, palataan astialle!

4 kommenttia:

Marleena kirjoitti...

JES - siellä alkaa meno näyttää enemmän, ku hyvältä! Ihania kuvia :) Täällä on niin eletty hengessä mukana noissa pahoinvoinneissa, joten nää kaks uutta postausta piristää kummasti myös omaa mieltä. Pidetään peukut pystyssä, että matka jatkuu samaa rataa <3

Marie kirjoitti...

Oooo! Aivan mahtavalta näyttää. Voi kun pääsis itsekkin joskus livenä tuollaisia putouksia katsomaan. Tosin saattais tulla pitkä päivä kun osaan vaan kuvitella kauanko G jumittuis noita valokuvaamaan. :)

Julia kirjoitti...

Moro!! Ja terveisiä Dubaista. "Hieman" meidän reissu kalpenee teidän reissun ja kuvien rinnalla :) Oli kyllä kiva päästä lämpöseen, kun täällä oli just silloin kamalat pakkaset. Nyt on inhimillinen -5 astetta. Kävin äänestämässä teidän blogia :)

Pitäkäähän lippu korkealla toverit! Ja uusia postauksia jo odotellaan täällä :)

Anonyymi kirjoitti...

Huikeita kuvia, kertakaikkiaan!

T:JaanaT