Somebody is watching you...
Ja muuttuihan se matkustus jo heti mukavammaksi. Päästiin siis Posadakseen, joka on kaupunki juuri Argentiinan ja Paraguayn rajalla. Hakeuduttiin bussiasemalta taksikuskin ohjeilla hostellille kyselemään majapaikkaa. Ja ihme ja kumma, ensimmäinen kerta kun joku paikka on täynnä. Päästiin kuitenkin pienen vaelluksen jälkeen toiseen, ihan asialliseen hotelliin majoittumaan.
Paraguayn ja Argentiinan erottaa täällä toisistaan Paraná-joki ja Paraguayn puolella on Encarnationin kaupunki, josta lähdimme päiväretkelle kohti Trinidadia ja sen jesuiittaraunioita. Jesuiittajärjestö on siis ollut katolisen kirkon alainen järjestö, joka perustettiin 1500-luvulla ja jonka jäsenet keskittyivät köyhien, sairaiden ja vangittujen auttamiseen. Jesuiitoilla on ollut merkittävä vaikutus Paraguayn kehitykseen ja historiaan. Vuonna 1609 jesuiitat aloittivat Paraguayn valtion alueella voimakkaan lähetystyön ja perustivat sen itäosaan käytännössä oman valtionsa. Sen tarkoituksena oli suojella alkuperäiskansoja espanjalaisten siirtolaisten ja virkamiesten hallinnolta ja riistolta. Tavallisuudesta poiketen jesuiitat elivät yhdessä alkuperäiskansojen kanssa kunnioittaen heidän tapojaan, omaksuen jopa kirkonmenoihin paikallisia uskomuksia. Tosin todistajia on kovin vähän elossa.
Jesuit ruins in Trinidad, Paraguay.
Jesuiittojen hallitsemilla alueilla elinolosuhteet sekä aineellinen ja henkinen kulttuuri kehittyivätkin suotuisampaan suuntaan kuin mitä espanjalaisten hallinnoimilla alueilla. Espanjalaisia kehitys ei tietystikään miellyttänyt ja jesuiittojen johtamia alueita kadehdittiin muun muassa niiden paremman taloudellisen tilanteen takia. Niinpä lopulta Espanjan kuningas Kaarle III karkotti jesuiitat koko valtakunnasta ja alkuperäiskansojen omistuksessa olleet maat ja omaisuus ryöstettiin. Paraguayn merkittävimmät jesuiittarauniot kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Huikean hienot rauniot ja saattaa kuvitella miltä paikalla on näyttänyt 300 vuotta sitten.
More from the same place.
Oltiin myös yritetty tutkailla kovasti mahdollisuutta käydä Iberán luonnonsuojelualueella, mutta kyselyjen jälkeen selvisi, että itsenäinen meno suojelualueella olisi vaatinut ainakin parin päivän tiiviin matkustamisen sorateillä ja vasta sen jälkeen olisimme päässeet aluelle edes suunnittelemaan luonnonpuistoon tutustumista. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi järjestää reissu matkatoimiston kautta.
Esteros del Iberá (wetlands), Argentina. Next picture: David Attenborough diet - Caiman empanadas.
Tämä onnistui ja otettiin päiväretki ja vieläpä löytyi englanninkielinen tulkkikin tulkkaamaan varsinaisen oppaan kertomuksia. Ja eikun seuraavana päivänä bussi tunnin päähän Ituzaingoon ja siellä vastassa reissun järjestävä taho. Retki aloitettiin niin sanotulla Attenboroughin dieetillä Paraná-joen rannalla. Ideana on arvostaa luonnonpuiston eläimistöä visuaalisuuden lisäksi myös sisäisesti, joten tilattiin tietenkin palan painikkeeksi kaimaani-empanadoja.
Tämän jälkeen ajettiin autolla puiston porteille ja sitten vaan sisään. Kosteikkoalue on koko mantereen suurin makean veden varanto ja on kooltaan 15 000-20 000 hehtaaria. Alueella elää muun muassa useita satoja eri lintulajeja, Yacaren kaimaaneja ja maailman suurimpia jyrsijöitä, eli kapybaroja. Alueelle on saatu tuotua takaisin myös joitain lajeja, jotka ovat olleet vaarassa kuolla sukupuuttoon (mm. mantereen suurin peuralaji marsh deer, kuvassa) ja suunnitelmissa on tulevaisuudessa yrittää elvyttää alueelle myös jaguaarikantaa.
Success in rehabilitation of a marsh deer.
Oppaamme oli erikoistunut lintuihin ja hänellä oli ilman kiikareitakin aivan käsittämätön havainnointikyky. No, englanninkielen tulkista ei juurikaan ollut hyötyä, ymmärsimme paremmin oppaan espanjaa kuin tulkin "englantia". Aivan upea paikka, upeita eläimiä ja uskomatonta luontoa, vaikka osa eläinlajeista olikin tuttuja jo edelliseltä reissulta Boliviasta. Tämä ympäristö oli tosin aivan eri tyyppinen, joten yksi mieleenpainuvista kokemuksista taas kerran, varsinkin edellisten rumien kaupunkien jälkeen. Vähän kuvasatoa tässä teillekin, lukijat.
Random shots of wetlands in Esteros del Iberá.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti